LYŽUJ LESY má za sebou třetí ročník. Startovalo v něm více než tisíc dětí

Seriál náborových závodů LYŽUJ LESY má za sebou svůj třetí ročník. I přes nepříznivé podmínky se v sezoně podařilo uspořádat pět ze šesti závodů, na něž si našlo cestu dohromady 1031 dětí ze základních škol a víceletých gymnázií. "Vnímáme, že je o seriál mezi malými závodníky stále větší zájem. Nabízet jim sportovat touto zábavnou formou, určitě dává smysl," hodnotí hlavní koordinátor projektu Tomáš Zaňka.

V uplynulé sezoně, během které povětšinou nevládly mírně řečeno zrovna ideální sněhové podmínky, a která byla ukončena dříve kvůli pandemii koronaviru, se podařilo uspořádat velkou většinu naplánovaného programu. Z původního počtu šesti závodů se jich díky skvělé práci jednotlivých oddílů, které podniky pořádaly, i přes mnohokrát přesunuté termíny podařilo odjet hned pět.

Třetí ročník projektu LYŽUJ LESY odstartoval 28. ledna v Novém Městě na Moravě, postupně se poté představil v Jablonci nad Nisou, Vimperku, na Benecku a poslední zastávku si odbyl na Božím Daru. Dohromady seriál náborových závodů přilákal na start 1031 dětí ze základních škol a víceletých gymnázií, z toho téměř polovinu bez jakýchkoliv dosavadních zkušeností s běžeckým lyžováním a neregistrovaných v žádném oddílu.

Ačkoliv seriál projel pět míst napříč celou Českou republikou, každý jeho podnik vycházel ze stejného formátu. Na malé závodníky čekal obratnostní závod, ve kterém museli čelit hned několika různým překážkám jako například slalomu, přeskoku, podlézání či jízdě pozadu. Kromě autobusové dopravy do dějiště konání a občerstvení organizátoři pravidelně připravovali také hojně využívanou půjčovnu a servis lyžařského vybavení. Tradičním lákadlem byli také hvězdní ambasadoři z řad bývalých reprezentantů, kteří nechyběli na žádné z pěti zastávek. Děti si tak mohly potřást rukou například s olympijskými medailisty Martinem Jakšem a Martinem Koukalem.

"I přesto, že se uplynulá sezona nevyvíjela pro lyžaře zrovna ideálně a program doprovázely časté změny termínů z důvodu nedostatku sněhu, myslím, že další ročník LYŽUJ LESY můžeme hodnotit jednoznačně pozitivně. Musím složit poklonu všem pořádajícím oddílům, díky jejichž usilovné práci se naprostá většina závodů mohla odjet. Organizace závodů letos nebyla vůbec snadná, jsem ale přesvědčený, že následné zápolení a radost malých závodníků z pohybu byla pro všechny tou nejlepší odměnou za jejich práci," uvedl hlavní koordinátor projektu Tomáš Zaňka. "Vnímáme, že je o náborový seriál mezi dětmi stále větší zájem. Nabízet jim sportovat touto zábavnou formou, určitě dává smysl," dodal.