Seriál LYŽUJ LESY pokračoval dalšími dvěma zastávkami ve Vimperku a na Benecku

Třetí ročník LYŽUJ LESY má za sebou další dvě zastávky. Seriál náborových závodů v běžeckém lyžování pro děti základních škol zavítal během necelého týdne nejprve do Vimperka a poté na Benecko. Tam vzhledem k mimořádnému nařízení státu a rozhodnutí Svazu lyžařů ČR o zrušení všech závodů celý letošní ročník také s největší pravděpodobností skončil.

Poslední únorový týden se seriál představil ve Vimperku. Do areálu Vodník si přijelo zazávodit dohromady 245 dětí ze čtrnácti základních škol a jednoho víceletého gymnázia. Pro nedostatek sněhu organizátoři ze Ski Klubu Šumava Vimperk připravili část trati o délce šest set metrů, která byla protkána hned šesti stanovišti s různými disciplínami. Mladí závodníci se museli postupně popasovat s osmičkou, balancováním s balonkem na lžíci, hodem míčem na koš, slalomem, překračováním překážek a podjezdem. A zkouškou pro všechny zúčastněné byla i samotná trať, která byla do značné míry tvořena ledem.

"Především bych chtěl pochválit všechny účastníky, jak se se zledovatělou tratí vypořádali. Máme tady ve Vimperku díky technickému zasněžování celosezónně v provozu 1,5 km dlouhý okruh, který jsme však museli díky silné oblevě výrazně zkrátit a přesunout pouze na jeho horní třetinu. Rozhodující pro umístění se potom staly překážky a dovednostní prvky, které se na běžných lyžařských závodech nevyskytují," popisoval velitel trati Zbyněk Pavlásek.

Každý z podniků seriálu LYŽUJ LESY má svého hvězdného ambasadora z řad bývalých reprezentantů. Ve Vimperku na výkony dětí osobně dohlížel olympijský medailista Martin Jakš. "Jsem překvapený počtem účastníků, kteří si i přes nepříznivý průběh zimy našli cestu na tyto závody. Je vidět, že projekt LYŽUJ LESY má smysl a postupně přitahuje stále více zájemců," popisoval závodník, jenž před dvěma lety ukončil profesionální kariéru. "Velice vhodné mi přijde i rozdělení kategorií na registrované a neregistrované závodníky. Díky tomu jsou závody zajímavější a soupeři vyrovnanější. Na druhé straně jsou vidět výrazné dovednostní rozdíly mezi dětmi, které se lyžování věnují pravidelně, oproti těm, co si přijely tento sport pouze vyzkoušet. Velký dík pořadatelům," dodal.

Na Benecku letos naposledy?

Pouze o šest dní později pokračoval seriál LYŽUJ LESY další zastávkou ve více než 270 kilometrů vzdáleném Benecku, kam byl závod přeložen z nedaleké Jilemnice. Do zdejšího běžeckého areálu si našlo cestu 215 dětí z celkem 18 základních škol a víceletých gymnázií. Organizátoři z ČKS SKI Jilemnice pro ně připravili trať od čtyř set metrů až po dva kilometry s dohromady osmi překážkami - osmičkou, přechodem koberce, skokem, výstupem bokem, během pozadu, překračováním a dvěma slalomy.

"Mrzí nás, že jsme nemohli závody uspořádat v Jilemnici. Ale zima nám letos nepřeje. Počasí si s námi i tady na Benecku zalaškovalo. V deštivém počasí si zazávodilo 215 spokojených žáků a žákyň základních škol. Všichni závodníci se s nástrahami popasovali na výbornou," hodnotil ředitel závodu Michal Kučera.

Ambasadorem podniku na Benecku byl bývalý reprezentant a dlouhodobý předseda pořádajícího klubu ČKS SKI Jilemnice Stanislav Henych. "Uspořádat obratnostní závody pro školy je výborná myšlenka. Přijdou si zalyžovat i děti, které by jinak na lyže nešly. Musím pochválit závodníky za to, jak se vypořádali s deštivým počasím a všichni bojovali až do konce. Můžeme si přát jenom více takovýchto závodů," popisoval stříbrný medailista z mistrovství světa 1974.

Závod na Benecku byl s největší pravděpodobností zároveň poslední zastávkou seriálu LYŽUJ LESY v této sezoně. Ačkoliv měl mít třetí ročník na programu dohromady šest podniků, doposud se vlivem nepříznivých sněhových podmínek a aktuální situaci způsobené epidemií koronaviru odjely čtyři závody. I tak se ale letos náborového seriálu zúčastnilo téměř tisíc malých nadšenců s většími, menšími nebo do té doby žádnými zkušenostmi s běžeckým lyžováním.

Kompletní výsledky a fotogalerie najdete na www.lyzujlesy.cz.