Třetí ročník LYŽUJ LESY odstartoval v NMNM. Ve Vysočina Areně závodilo 170 dětí

V Novém Městě na Moravě odstartoval třetí ročník seriálu náborových závodů pro děti základních škol LYŽUJ LESY. Do Vysočina Areny si přišlo vyzkoušet běžecké lyžování a zazávodit si v trati plné umělých překážek 171 dětí. Ti se za dohledu olympijských medailistů Dagmar Hromádkové a Martina Koukala museli kromě nástrah na trati popasovat i s pravým zimním počasím.

Patnáct základních škol, dvě školy mateřské a jedno víceleté gymnázium vyslalo své zástupce na první dějství třetího ročníku seriálu LYŽUJ LESY. Do Nového Města na Moravě si přijelo zazávodit a poznat krásy běžeckého lyžování celkem 171 dětí, z toho velká většina doposud neregistrovaných v žádném lyžařském oddíle a bez větších lyžařských zkušeností.

Pořadatelé si ve Vysočina Areně připravili pro mladé závodníky tratě od tří set metrů až do jednoho kilometru, na kterých se děti musely popasovat s pěti disciplínami - otočkou, během pozadu, slalomem, překračováním překážek a podjezdem. Tvrdou zkouškou pro ně bylo i ryze zimní počasí, těsně před startem hustě sněžilo, poté se trať částečně ponořila do mlhy.

"Všichni startující se popasovali s nepříznivým počasím velmi dobře. Ocenila jsem zejména soutěživou atmosféru a touhu zvítězit. Mezi účastníky se objevilo i několik nadějných lyžařů, což vidím jako příslib do budoucna," řekla ambasadorka prvního závodu a olympijská medailistka ze Sarajeva 1984 Dagmar Hromádková.

Závod si pochvaloval i další olympijský medailista a mistr světa Martin Koukal, jenž rovněž osobně přímo v Novém Městě na Moravě pozoroval počínání těch nejmenších a možná tak po očku vytipovával, který ze závodníků by se mohl dostat až do juniorské reprezentace, kterou aktuálně v pozici trenéra vede.

"Líbí se mi, že jsou tady extra kategorie pro neregistrované účastníky a že je tu možnost, jak prezentovat běžecké lyžování jako úžasný sport pro ty, kteří se s ním doposud nesetkali. Myslím, že spousta dětí ráda využila toho, že místo sezení v lavici se poprvé postavila na běžky a díky tomu zjistila, že to je super sport a že k němu možná mají vlohy," řekl Koukal. "170 účastníků je hezké číslo a celkově je tento seriál pro děti skvělý počin. Možná je jen škoda, že si děti vybraly zrovna tohle nepříznivé počasí, v minulých dnech tady bylo azuro. Ale na druhou stranu zase trochu ochutnali pravou zimu," dodal s úsměvem.

Projekt LYŽUJ LESY se z Vysočiny přesune do Podkrkonoší. Druhý díl bude hostit Jablonec nad Nisou v úterý 18. února. Poté třetí ročník náborového seriálu zamíří ještě do čtyřech dalších destinací a postupně se představí v Jeseníku, Vimperku, Jilemnici a na Božím Daru.

Veškeré aktuality, termíny a fotogalerie najdete na www.lyzujlesy.cz.